ıspanak


Results for "ıspanak"

Plants Glossary

Dikenli ispanak

(Plants Glossary) :
Tohumlari köseli ve dikenli, yapraklari yirtmaçli, uçlari ise mizrak gibidir. Kisa dayanikli (-8, -10 dereceye dayanir), lezzetlidir.
Plants Glossary

Dikensiz ispanak

(Plants Glossary) :
Tohumlari dikensiz, yuvarlakça, yapraklari genis ve yirtmaçsiz ince naziktir. En fazla ekilen bu çesittir.Türkiye'de yetistigi yerler: Sebze olarak heryerde yetistirilir. Anavatani Kafkasya ve Afganistan'dir.Kullanildigi yerler: Içinde A,B,C,D vitaminleri vardir. Proteince de zengindir. Daha çok sebze olarak, pisirilerek veya salata hâlinde yenilir. C vitamini ve demirce zengin bir kis sebzesidir. Vücudun dayanikliligini artirir. Agiz, bogaz ve gögüs hastaliklarinda faydalidir. Hamilelerde özellikle tavsiye edilir. Kansizligi giderir ve ruhi çöküntüyü azaltir.
Plants Glossary

ıspanak (spinacia oleracea)

(Plants Glossary) :
Ispanakgiller familyasından; kış sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. İçeriğinde demir, vitaminler ve enzimler bulunur.Faydası : Vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluğunu giderir. Soğuk algınlığına karşı korur. Kalp ve gelişme bozukluğunu giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ruhi çöküntünün sıkıntılarını giderir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarında faydalıdır. Kanser ve veremden korur. Hamilelerde faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler. Şişmanlık ve şeker hastalığına da faydalıdır.
Plants Glossary

pazı (yabani ıspanak)

(Plants Glossary) :
Ispanakgiller familyasından; kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir. Yapraklarında bol miktarda A ve C vitamini vardır.Faydası : İdrar söktürür. İdrayollarında hissedilen yanmayı giderir. Haşlanmış yaprakların suyu kabızlığı giderir. Yaprakları yanık, apse, şişlikler ve basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
Recipes Glossary

KIYMALI ISPANAK

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo ıspanak 1. Bir kilo ıspanak köklerinden2 baş iri soğan kesilir. Dikkatlice birkaç defa1 kaşık salça yıkanır. Böylelikle içerisindeki3 kaşık yağ toprak ve kum güzelce temizlenir.1 su bardağı su Üzerine basacak şekilde suTuz, karabiber doldurulur. Erimeyecek şekilde yirmi250 gram orta yağlı dakika kadar haşlanır. Sonra suyukıyma süzülür. Soğuk suyla tekrar yıkanır.Ispanaklardan iki avuç arasına birertopak alarak suyu sıkılır. Suyusıkılan ıspanaklar ince ince birbıçakla kıyılır.2. Bir tencereye üç kaşık yağ, ikiçentilmiş soğan katılarak hafifçesoğan öldürülür, kıyma katılır rengidönecek kadar kavrulur, bir kaşıksalça ilave edilir. Onunla da beşdakika kavrulur. Tuzu biberikatılır.3. Bunların üzerine kıyılmışıspanaklar dökülür. Yine beş dakikakadar kaşıkla karıştırarakıspanaklar kavrulmaya devam edilir.Suyu katılır, karıştırılır, beşdakika kaynatılır. Ocaktanindirilir.4. Bu ıspanak servis tabaklarınakonur, arzuya göre üzerine yoğurtdökülür. Sıcak olarak servisyapılır.NOT:Bu yemek etli de yapılabilir. Ozaman kuşbaşı doğranmış et iyicepişirildikten sonra ıspanağıkatılır.