ŞEHİD


Results for "ŞEHİD"

Islamic Glossary

Şehîd-i Dünyâ

(Islamic Glossary) :
Allah rızâsı için cihâd etmeye, savaşmaya niyet etmeyip, dünyâ kazancı için harb eden kişi.Dünyâ şehîdi.Şehîd-i dünyâya da şehîd muâmelesi yapılır. Kanlı elbiseleri ile gömülür, yıkanmazlar. Fakatâhirette hakîkî şehîdlere va'd edilen mükâfatlara kavuşamazlar. Çünkü niyetleri bozuktur.(İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Şehîd-i Tâm

(Islamic Glossary) :
Allah yolunda savaşırken öldürülen. Dünyâ ve âhiret şehîdi de denir. Tam şehîd.Cünüp, hayız olmayan, âkıl ve bâliğ bir müslüman, zulüm ile haksız olarak, vurucu veyakesici vâsıtalarla öldürülünce ve harpte din ve vatan düşmanları ile Allah için cihâd ederkendüşman tarafından; sulh zamânında âsîler, yol kesiciler, şehir eşkıyâ ları, gece hırsız tarafındanherhangi bir vâsıta ile öldürülünce, hemen ölürlerse, bunlar şehîd-i tâm olurlar. (İbn-i Âbidîn)Şehîd-i tâm dünyâda yıkanmaz. Kefene sarılmaz. Kefen miktârından fazla olan elbisesisoyulup çamaşırı ile defnedilir. Cenâze namazı Hanefî'de kılınır. Şâfiî mezhebinde kılınmaz.Âhirette de şehîd sevâbına kavuşurlar. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

TAM ŞEHÎD

(Islamic Glossary) :
Allah yolunda canını fedâ eden; dînini, vatanını, bayrağını, nâmusunu müdâfaa ederkenölen, haksız yere öldürülen müslüman. (Bkz. Şehîd)Tam şehîd, dünyâda yıkanmaz, kefene sarılmaz. Kefen miktârından fazla olan elbisesisoyulup, çamaşırı ile defnolunur. Cenâze namazı Hanefî mezhebinde kılınır. Şâfiî mezhebindekılınmaz. Âhirette de şehîd sevâbına kavuşurlar. (İbn-i Âbidîn)