ŞİRK


Results for "ŞİRK"

Islamic Glossary

MÜSÂKÂT ŞİRKETİ

(Islamic Glossary) :
Bağda üzüm, bahçelerde meyve ve bostanlarda sebze yetiştirmek için, toprak sâhibi ileçalışacak kimse arasında yapılan şirket, ortaklık.Çalışan kimse hastalanınca veya taraflardan biri ölünce, müsâkât şirketi bozulur. (İbn-iÂbidîn)
Islamic Glossary

MÜZÂREA ŞİRKETİ

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

SANÂYİ' ŞİRKETİ

(Islamic Glossary) :
İki veya daha fazla san'at sâhibinin başkasından iş kabûl ederek ücretini paylaşmak üzereveya fabrika kurup îmâlât kârını paylaşmak üzere kurdukları şirket, ortaklık. Şirket-i A'mâl.Sanâyi' şirketinde iş, işçilik eşit, kâr farklı olabilir. Bir şirketin alacağı siparişi, her ortakyapar, her ortak iş kabûl eder ve satış yapar. Her birinin kazancına ve zararına, her ortak,sözleşmedeki oranda ortaktır. (Ali Haydar Efendi)
Islamic Glossary

SİRKAT

(Islamic Glossary) :
Hırsızlık.Herkesin elindeki mal kendi mülküdür. Sirkat, gasb, zulüm, rüşvet, fâiz, haraç ve hıyânetyollarından biriyle ele geçtiği açıkça bilinen mal, mülk olmaz. Bu malı satın almak, yemek,içmek câiz değildir. (İmâm-ı Gazâlî, A. Nablüsî)Başkasının az veya çok malına sirkat haramdır. (Alâüddîn Haskefî)
Islamic Glossary

ŞİRK

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlâya eş, ortak koşma.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:Muhakkak ki, Allahü teâlâ kendisine şirk koşanı mağfiret etmez. Şirkten başka hergünâhı dilediği kulundan affeder. (Nisâ sûresi 48 ve 166)Şirkten sakınınız, şirk, karıncanın ayak sesinden daha gizlidir. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Ey oğlum! Allah'a şirk koşma! Zîrâ şirk büyük günâhtır. (Lokman Hakîm)Kıyâmet günü muhakkak affolunmayacak günâh, şirktir. (Muhammed Hâdimî)