BANK


Results for "BANK"

Dictionary of Economics

MEVDUAT BANKALARI

(Dictionary of Economics) :
Ticaret bankaları olarak da bilinen ve tasarruf sahiplerine birikimleri karşılığında faiz ya da kar payı veren mali kurmlar. Mevduat bankalarının yanı sıra tasarruf ve kredi sandıkları ile bazı ülkelerdeki posta tasarruf sistemleri ve belediye bankaları da benzer işlevleri yerine getirir. Ancak sadece mevduat bankaları mevduat kabul eder. İlk mevduat bankaları, genellikle orta ve düşük gelir gruplarını tasarrufa özendirmek amacıyla kuruldu. Hollandada yerel mevduat bankaları, 1783de kurulan ve bir hayır cemiyetinin çabalarıyla oluşturuldu. İlk banka 1817de açıldı. Aynı dönemde Almanyada da özel mevduat bankaları gelişti ve ilk banka 1778de Hamburrgda açıldı. İngilterede ilk mevduat bankası 1810da yoksul bir yörenin rahibi tarafından kurulurken, ABDde ilk bankalar 1800lerin başlarında kar hedefi gütmeyen kuruluşlar olarak faaliyete başladı. Türkiyede Cumhuriyet Döneminde kurulan ilk ulusal mevduat bankası 1924 yılında kurulan İş Bankasıdır. Günümüzde Türkiyede bankaların büyük çoğunluğu Mevduat Bankası olarak faaliyet göstermektedir.
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası İktisadi İşbirliği Bankası)
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI ÖDEMELER BANKASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Ödemeler Bankası)
Dictionary of Economics

OSMANLI BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1856da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani (Ottoman Bank) ile 1862 istikrazını üstlenen bir Fransız mali grubunun eşit ortaklığıyla, 1963de İstanbulda Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan banka. Bankanın kuruluş yasası niteliğindeki 1863 imtiyaz anlaşmasının süresi 30 yıldı. Sermayesi, yarısı hemen ödenmiş 500er franklık 135 bin hisseden oluşuyordu. Banka yabancı sermayeli olduğu halde, Osmanlı yasalarına göre kurulduğu için, ancak hükümetin izniyle şube açılabilecekti. Bankanın sermayesi aşamalı biçimde artırılarak 1857de 250 milyon franka ulaştı. 1880de İngilizlerin çekilmesiyle Fransızların toplam içindeki payı % 80e çıktı. Bir devlet bankası işleriyle ve buna uygun ayrıcalıklarla kurulan banka, bir ticari bankanın olağan faaliyetleri dışında kağıt para basma ayrıcalığını elde etmiş ve İstanbulda hükümeti tüm Hazine işlemleriyle görevlendirmiştir. Özel bir delegeyle temsil edildiği Düyun-ı Umumiye İdaresinin yerleºmesinde anahtar rol oynamış ve eºit koºullu devlet borçlanmalarında öncelik bakımından yararlanarak yüksek karlar elde etmiştir. Osmanlı Devletinin borçlanmalarında yaptığı aracılıklarla karların büyük bölümünü elde eden banka, 1880 sonrasında, Osmanlı topraklarında iştirakler ve doğrudan girişimler yoluyla birçok yeni karlı alana el atmıştır. 1867-98 arasında 20si Osmanlı Devleti sınırları içinde olmak üzere Ortadoğuda 31 ºube ve büro açan bankanın 1899-1914 yılları arasında açılan 52 şubesinin 43ü Osmanlı Devleti sınırları içindeydi. 1914de İstanbuldaki genel müdürlük ile Fransa, İngiltere ve Tunus acentaları dışında 62si Ortadoğuda olmak üzere 82 şubesi vardı. İmtiyaz sözleşmesi Cumhuriyet Döneminde de değişen koşullara uygun olarak yenilenen banka 1930a dek kısmen Merkez Bankası işlevlerini görmüş, banknot çıkarma yetkisi 1947ye dek sürmüºse de 2930da Merkez Bankasının kuruluşundan sonra bu yetkiyi kullanmamıştır. Son olarak 1952de yenilenen sözleşmesi 1975te sona ermiº, ancak hükümet tarafindan sözleşme yenilenmeyeceği yönünde bir ihbarda bulunmadığı için banka günümüzde daha çok dış ekonomik ilişkilerde etkin olan genel bir ticaret bankası olarak faaliyeti sürdürmektedir.
Dictionary of Economics

SINAİ KALKINMA BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası hükümetin ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasının (Donya Bankası) desteği ile 1950 yılında kurulmuştur. Türkiyede özel sanayilerin kurulması, mevcut sanayilerin geliştirilmesi ve dış sermaye piyasası ile ilgili tesislerin kurulması işlevini üstlenmiştir. Banka bu hedef doğrultusunda sanayicelere orta ve uzun vadeli Türk lirası ve döviz cinsinden kredi vermektedir. 1986 yılı sonunda 27 milyar 864 milyon liralık özkaynak, 6 Milyar 560 milyon lira işletme sermayesi olan banka, aynı yıl 1 milyar 148 milyon lira kar etmiştir. Son yıllarda dolar bazında uzun süreli yatırım kredilerine ağırlık vermektedir.