borsa


Results for "borsa"

Dictionary of Economics

BORSAYA PARALEL PİYASA YA DA ÜÇÜNCÜ PİYASA

(Dictionary of Economics) :
Yeni bir piyasa örgütlenmesidir. 1961den sonra hisse senedi ve tahvillerde görülmüştür. Burada borsada kota edilmiş senetler, borsa rayici üzerinden alınır, satılır.
Dictionary of Economics

EMEK BORSALARI

(Dictionary of Economics) :
Ondokuzuncu yüzyıl sonlarında Fernand Pelloutierin çabalarıyla kurulmuştur. Sendikecıların toplantı yeridir.Sendikalar buralarda eğitim seminerleri düzenler, ortak sorunlarını görüşürlerdi.
Dictionary of Economics

ESHAM VE TAHVİLAT BORSASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Hisse Senedi)
Dictionary of Economics

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI

(Dictionary of Economics) :
Galata bankerleri döneminden gelen eski borsanın kapatılmasıyla birlikte Aralık 1985 tarihinde faaliyetine başlamış, hisse senedi ve tahvil alım satımlarının yapıldığı Türkiyedeki tek menkul kıymetler borsasıdır.Kara tahta sistemine göre çalışır. Bu sisteme göre satıcılar satmak istedikleri hisse senedi veya tahvili ilgili tahtaya, satmak istedikleri fiyatla birlikte yazarlar. Bu fiyattan satın almaya razı olan alıcılar da bu satışı kapatırlar. Önceleri alıcıların da seansları izleyebildiği borsaya talebin artması nedeniyle artık saedce aracı kurumların yetkilileri girebilmekte ve müşterilerinden aldıkları talimatları uygulamaktadırlar. Borsada üç pazar vardır.En çok işlem gören senetler birinci pazarda, bu pazara girmeyen senetler ikinci pazarda ve borsaya kota edilmemiş ancak yönetim kurulu kararıyla alınıp satılan senetler de kota dışı pazarda işlem görürler. Tahviller de, borsaya kota edilen şirketlerin oluşturduğu resmi pazar ve kot dışı pazar diye iki şekilde işlem görür. 1986 yılında borsaya kayıtlı şirket sayısı 45 iken bu rakam 1990 sonunda 112ye yükselmiştir (Birinci pazarda). Borsa işlemleri sırasında aracılar işlem başına 1 milyon liraya kadar yüzde 1, 2.5 milyon liraya kadar yüzde 0.8 ve artan oranlı tarifelerde kurtaj alırlar.Kamu kesimi satışlarında bu tarifelerin yüzde 50si uygulanır.
Dictionary of Economics

KARABORSA

(Dictionary of Economics) :
Piyasa koşullarının ya da yapay nedenlerin çıkattığı mal darlığından yararlanarak kanun otoritesinin koyduğu ya da kontrol ettiği fiyatlardan daha yüksek fiyata satış yapılan piyasa.