AHKÂM


Results for "AHKÂM"

Islamic Glossary

AHKÂM

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Ahkâm-ı Fıkhiyye

(Islamic Glossary) :
Fıkıh ile ilgili hükümler. Bedenle yapılması ve sakınılması lazım gelen şeyler, emirler veyasaklar. (Bkz. Fıkh)Her müslümanın kendisine lâzım olan ahkâm-ı fıkhiyyeyi öğrenmesi ve yapması lâzımdır(Yûsüf Sinâneddîn Âmesi).Ahkâm-ı fıkhiyye dört büyük kısma ayrılır: 1- İbâdât (Namaz, oruç, zekât, hac, cihad), 2-Münâkehât (Evlenme, boşanma, nafaka ve dalları), 3- Muâmelât (Alış-veriş, kirâ, şirketler,fâiz, mîrâs), 4- Ukûbât (Cezâlar). (Ahmed Zühdi Efendi)
Islamic Glossary

Ahkâm-ı İctihâdiyye

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîm ve hadîs-i şerîfte açıkça bildirilmeyip, müctehid denilen âlimlerin açıkçabildirilenlere benzeterek elde ettikleri hükümler.
Islamic Glossary

Ahkâm-ı Mâneviyye

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın zâtına ve sıfatlarına âit bilgiler, tasavvuf bilgileri.Peygamber efendimizin vazîfelerinden biri de, Kur'ân-ı kerîmin ahkâm-ı mâneviyyesini,ümmetinin yüksek (olgun) olanlarının kalblerine akıtmaktır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

Ahkâm-ı Şer'iyye

(Islamic Glossary) :
İslâm dîninde bir işin yapılması veya yapılmaması gerektiğini bildiren hükümler. Emirler veyasaklar. Bunlara Ahkâm-ı ilâhiyye, Ahkâm-ı İslâmiyye ve Ahkâm-ı Kur'âniyye de denir.Ahkâm-ı şer'iyye sekizdir: Farz, vâcib, sünnet, müstehâb, mübah, haram, mekruh, müfsid(Bkz. İlgili Maddeler). (İbn-i Âbidîn)Bütün insanlara her şeyden önce lâzım olan, îtikâdı (inancı) düzeltmektir. Yâni doğru birîmân sâhibi olmaktır. İkinci olarak, ahkâm-ı şer'iyyeyi öğrenmektir. (Ahmed Fârûkî)Beden, ahkâm-ı şer'iyyeyi yapmakla süslenince, nefs dünyâ kötülüklerinden vezararlarından kurtulur. (Ahmed Fârûkî)Îmân muma benzer. Ahkâm-ı şer'iyye mum etrâfındaki fener gibidir. Mum ile birlikte fenerde İslâmiyet'tir. Fenersiz mum çabuk söner. Îmânsız İslâm olmaz. İslâm olmayınca da îmânsöner. (Abdülhakîm bin Mustafâ)Haram işlememek ve bütün ahkâm-ı İslâmiyyeyi yerine getirmek kolaydır. Kalbi bozukolana güç gelir. Bir çok işler vardır ki, sağlam insanlara kolaydır, hastalara ise güçtür. (İmâm-ıRabbânî)