ÂMÎ


Results for "ÂMÎ"

Islamic Glossary

ÂMÎ

(Islamic Glossary) :
İlmi olmayan kimse. Mukallid. Çoğulu avâm'dır. (Bkz. Avâm)
Islamic Glossary

ÂMİL

(Islamic Glossary) :
İş yapan.1. İslâmiyet'in emirlerini yapıp, yasaklarından sakınan.Allahü teâlâ sizden ilmi almak için, ilmiyle âmil olan âlimleri kaldırır, câhiller kalır.(Bunlar) dinden suâl edenlere, kendi akılları ile cevâp verip insanları doğru yoldanayırırlar. (Hadîs-i şerîf-Buhârî)Kıyâmet gününde, Resûller minberler üzerindedirler. Her bir Resûlün minberi kendimertebesi miktârıncadır. Ulemâ-i âmilîn, yâni Ehl-i sünnet îtikâdında olan ve bildikleri ile ameleden âlimler dahi nûrdan kürsîler üzerinde olurlar. (İmâm-ı Gazâlî)2. Herhangi bir bölgenin zekât, harac, öşr ve ganîmetlerinin tahsîli (toplanması) için, halîfe,sultan, melik veya emir tarafından vazîfelendirilen ve yerine göre dînin emirlerini öğretenme'mur.Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Sadakalar (zekâtlar), Allahü teâlâdan bir farz olarak, ancak fakirlere, miskinlere,âmillere kalbleri müslümanlığa ısındırılmak istenilenlere, (efendisinden kendisini satın alıp,borcunu ödeyince âzâd olacak) kölelere, borçlulara, cihâd ve hac yolunda olup, muhtaçkalanlara, (kendi memleketinde zengin ise de, bulunduğu yerde yanında mal kalmamış ve çokalacağı varsa da alamayıp muhtaç düşen) yolda kalmışlara mahsûstur. (Tevbe sûresi: 60)Halka zulmeden âmiller Cennet'e giremez. (Hadîs-i şerîf-Kitâb-ül-Emvâl)Hazret-i Ömer, bir gün cemâate şöyle hitâb etti: "Ey mü'minler! Allahü teâlâya yemînederim ki, âmilleri sâdece zekâtlarınızı toplamaları için göndermiyorum. Onları size; dîniniziöğretmeleri, rehberlik etmeleri için gönderiyorum. Allahü teâlâ şâhid, kime bunun hâricindemuâmele yapılırsa bana haber versin. Onun hakkını alıp, gerekeni yaparım. Nefsim yed-ikudretinde olan Allahü teâlâya yemîn ederim ki, bir âmil halktan birisini dövse, ondan dövdüğükimsenin hakkını alırım..." (Ebû Ubeyd bin Sellâm)
Islamic Glossary

ÂMİN

(Islamic Glossary) :
Kabûl et mânâsına, duâ sonunda söylenen söz.Her kim namazdan sonra imâm ile duâ edip, âmin derse, âmin kelimesinin harfleridörttür, her harfine bin melek nâzil olur (iner). Bunlar tâ kıyâmet gününe kadar bu kimseiçin duâ ederler. (Hadîs-i şerîf-Miftâh-ül-Cenne)Allah'ım! Bize, yeterli rızık, bedenimize sıhhat, ölümden önce tövbe etmek, ölürkenrahatlık, ölümden sonra mağfiret (bağışlanmak) ve ateşten kurtuluş, Cennet'e girmek, dünyâ veâhirette âfiyet nasîb eyle! Âmin. (Kitâb-üs-Salât)Bir kimse elindeki kat'î (kesin) haram olan maldan sadaka verse ve sevâb umsa, alan fakirde haram olduğunu bilerek verene Allah râzı olsun dese, veren veya başka bir kimse âmin desehepsi küfre girer. (Ahî Yûsuf Çelebi)Cemâatle namaz kılarken imâm (Veled-dâllîn) deyince, imâm ve cemâatin ve yalnız kılanın,kendisi Fâtiha-i şerîfeyi bitirdikte, yavaşça (âmîn) demeleri sünnetdir. (Halebîy-i Sagîr)
Islamic Glossary

BAYRAMİYYE

(Islamic Glossary) :
Anadolu'da yetişen evliyânın büyüklerinden Hacı Bayram-ı Velî hazretlerinin tasavvuftakiyolu. Bayramiyye yolu bir koldan Bâyezîd-i Bistâmî'ye diğer koldan Hasen-i Basrî'ye ulaşır.Hacı Bayram-ı Velî, ömrünün sonuna kadar İslâmiyet'i yaymak için çalıştı. Vefâtındansonra Bayramiyye yolunu talebelerinden Akşemseddîn ile Bıçakçı Ömer Efendi devâmettirdiler. (Hüseyin Vassâf)Bayramiyye yolunda esâs maksad, Allahü teâlâdan başka herşeyin sevgisini kalbdençıkarmak ve gönlü Allah sevgisi ile doldurmaktır. Buna gönle varmak denir. (Sâdık Vicdânî)
Islamic Glossary

CÂMİ'

(Islamic Glossary) :
Toplayan.1. Müslümanların ibâdet etmek için toplandıkları yer, mâbed. (Bkz. Mescid)Hayızlı ve cünüp olanın Câmi'e girmesi harâmdır. Abdestsiz olanın girmesi mekruhtur.(Molla Hüsrev)2. Allahü teâlânın ism-i şerîflerinden. Çeşitli hakîkatleri ve enfüs (iç) ve âfâktaki (dıştaki)zıt işleri birleştirici, kıyâmet gününde yeryüzünde olan cinleri, insanları ve mahlûkâtı bir arayagetirici insanların dağılmış bulunan et, kemik, kafa ve diğer organlarını tekrar birleştirici.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Ey Rabbimiz, muhakkak ki sen, geleceğinde hiç şüphe olmayan bir günde insanlarıcâmi'sin. Şüphesiz Allah vâdinden dönmez. (Âl-i İmrân sûresi: 9)3. Hadîs kitaplarında yer alan sekiz bâbın hepsini içine alan kitaplar. Bu sekiz bâb şunlardır:a) İlm-i tevhîd ve sıfat, b) Sünen, c) Rikâk, d) İlmü'l âdâb, e) Tefsîr, f) Sîre, g) İlmü'l fiten, h)İlmü'l menâkib.