İBÂDET


Results for "İBÂDET"

Islamic Glossary

İBÂDET

(Islamic Glossary) :
Kulluk, kulluk vazîfelerini İslâmiyetin bildirdiği şekilde yerine getirmek. Allahü teâlânınemir ve yasaklarına uymak.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:Cinleri ve insanları, beni tanımaları, bana ibâdet etmeleri için yarattım. (Zâriyât sûresi:56)Allahü teâlâyı, görür gibi ibâdet et! Sen O'nu görmüyorsan da, O seni görüyor."(Hadîs-i şerîf-Buhârî ve Müslim)Âlimin uykusu câhilin ibâdetinden hayırlıdır. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Eğer ibâdet bir kuş olsaydı, şüphesiz onun kanatları oruç ile namaz olurdu. (Yahyâ binMuâz)İnsanlar ibâdet yapmak için yaratıldı. İbâdetin özü de; kalbin her zaman Allahü teâlâdangâfil olmamasıdır, unutmamasıdır. (Ubeydullah-ı Ahrâr)İbâdet etmek bakımından dünyânın bir sâati, kıyâmetin bin senesinden daha iyidir. Zîrâ bubir sâatte; sâlih, faydalı amel işlenebilir. Hâlbuki kıyâmetin o bin senesinde bir şey yapılamaz. Ohâlde, ey mü'min kardeşim! Vaktini boş şeylerle geçirme! Zam ânının kıymetini bil ve en iyişeyler için kullan! Namazlarını vaktinde kıl ki, kıyâmet günü pişman olmayasın!Çok büyüksevâba kavuşasın! (Cüneyd-i Bağdâdî)
Islamic Glossary

İbâdet-i Bedeniyye

(Islamic Glossary) :
Beden ile yapılan ibâdetler.Namaz, ibâdet-i bedeniyye olduğundan başkası yerine kılınamaz. Herkesin kendisi kılmasılâzımdır. Ağır hasta ve çok ihtiyâr kimse, namaz yerine fakire fidye (bedel, belli miktarda malveya para) veremez. Hâlbuki, oruc yerine fidye vermesi lâzımdır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

İbâdet-i Mâliyye

(Islamic Glossary) :
Zekat, sadaka-i fıtr gibi mal ile yapılan ibâdetler.Bir kimse birkaç yemini bozarsa, hepsi için ayrı ayrı keffâret yapması lâzımdır. Keffâretler,zekat gibi ibâdet-i mâliyyedir. Malını fakirlere bir vekil vâsıtası ile vermesi câiz olur. Fakatkendisinin malı ayırırken veya fakire verilinceye kadar niyet etmesi lâzımdır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

İbâdethâne

(Islamic Glossary) :
İbâdet yapmak için toplanılan yer. (Bkz. Ma'bed)
Islamic Glossary

İbâdette Bid'at

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimiz ve Eshâbı zamânında bulunmayıp da dîne sonradan katılan reformlar,değişiklikler. (Bkz. Bid'at)